AMSTERDAM - Het olielek in de Golf van Mexico heeft geen directe gevolgen voor aandeelhouders van BP. Volgens de directie zal de uitkering van dividend niet worden aangepast.

Dat schrijft the Times zaterdag.

In een conference call met aandeelhouders en analisten zei directeur Tony Hayward dat de buffer van het olieconcern groot genoeg is om aan de enorme kosten waar BP als gevolg van het olielek voor staat, te voldoen.

Vertrouwen

BP gaat er alles aan doen om het vertrouwen van de Amerikanen en de wereld in het bedrijf terug te winnen, aldus Hayward. "En we zullen ook voldoen aan de verplichtingen aan ons personeel, aan honderdduizenden aandeelhouders en andere belanghebbenden die vertrouwen op hun investering in BP."

Dankzij enorme reserves in de vorm van olie kan het bedrijf de kosten van het olielek goed hanteren, zegt Hayward. Pas in het volgende kwartaal zal worden bekeken of de dividenduitkering misschien moet worden aangepast.

Rekeningen

Al zes weken stromen er dagelijks omgerekend ruim 19.000 vaten olie uit het lek. De olieramp kost BP nu al bijna 1 miljard dollar en dat is exclusief de kosten die het nog te wachten staat voor het schoonmaken van de door olie vervuilde stranden.

De Amerikaanse overheid wil de volledige kosten hiervoor verhalen op de oliemaatschappij, die hiervoor al een voorlopige rekening van 69 miljoen dollar heeft gekregen.

BP denkt de lekkage in de Golf van Mexico pas in augustus volledig te kunnen stoppen.