LONDEN - De Britse oliemaatschappij BP heeft de politieke druk weerstaan en heeft vrijdag laten weten gewoon dividend uit te keren aan haar aandeelhouders.

''We begrijpen het belang van het uitkeren van het dividend voor onze aandeelhouders volledig'', liet BP middels een verklaring weten.

Analisten zien hierin een teken dat BP zich dus in staat acht de kosten van het dichten van het olielek in de Golf van Mexico te dragen èn dividend uit te keren.

BP keert jaarlijks ongeveer 10 miljard dollar (ongeveer 8,3 miljard euro) aan dividend uit.

Resultaten

Op 27 juli zal BP bekendmaken hoeveel dividend de aandeelhouders tegemoet kunnen zien, dan worden ook de resultaten over het tweede kwartaal bekendgemaakt.

BP stond onder politieke druk - vanuit de VS - om geen dividend te betalen. Twee senatoren wilden dat BP zou wachten met een besluit tot duidelijk is hoeveel de rekening voor het olielek beloopt.

Krenterig

De Amerikaanse president Barack Obama hekelde het voornemen van BP om dividend uit te keren. Hij bezocht vrijdag voor de derde keer sinds het olielek ontstond de kust van Louisiana.

Obama zei dat BP dan ook niet ''krenterig'' moest zijn richting de bewoners van de Golfkust als het over claims gaat als ze miljarden uitgeven aan dividend.