AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn vrijdag met forse verliezen gesloten. Geruchten over problemen bij de Franse bank Société Générale en tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt drukten de koersen zwaar in het rood.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 5,81 punten lager op 321,22 punten, een verlies van 1,8 procent. De MidKap-index voor het middensegment ging 1,4 procent (7,34 punten) omlaag tot 525,60 punten. In Londen en Frankfurt gingen de hoofgraadmeters 1,6 tot 1,9 procent omlaag. In Parijs liep het verlies op tot 2,9 procent.

Financiële instellingen kregen harde klappen door geruchten dat Société Générale zware verliezen zou hebben geleden bij de handel in derivaten. ING en Aegon boekten de zwaarste koersverliezen in de AEX met minnen van respectievelijk 4 en 5,6 procent.

Parijs

In Parijs maakte Société Générale een smak van ruim 8 procent en leverden BNP Paribas en Credit Agricole 5 tot 6 procent van de beurswaarde in. Ook in Frankfurt en Londen moesten de banken het ontgelden.

De slechte stemming op de beurzen werd verergerd toen werd bekendgemaakt dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand minder hard is gegroeid dan verwacht. Vooral de banengroei in het bedrijfsleven was flink lager dan door analisten was voorspeld.

Dit nieuws zette opnieuw druk op de koers van de euro, die aan het einde van de beursdag daalde tot 1,2000 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag werd de munt nog voor 1,2195 dollar verhandeld.

Reed

Uitgeverijconcern Reed Elsevier was uiteindelijk het enige fonds in de AEX dat winst wist te boeken. Volgens analisten van SNS Securities moet de leverancier van juridische informatiediensten kunnen profiteren van een opleving in de juridische sector in de Verenigde Staten.

Een ander lichtpuntje op het Damrak was gentherapiebedrijf AMT. Dat meldde positieve testresultaten van het geneesmiddel Glybera, een gentherapie voor behandeling van acute alvleesklierontsteking. Het aandeel AMT maakte een sprong van ruim 13 procent.

De zorgen over de economie drukten ook op de olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde met ruim 3 procent tot 72,15 dollar.