LONDEN - Het internationale kredietbeoordelingsbureau Fitch heeft zijn waardering voor olieconcern BP naar beneden bijgesteld als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico.

Volgens Fitch stijgen de risico's rond BP en de financiële positie van het concern door het herhaaldelijk mislukken van het dichten van het gigantische olielek.

Moody's verwacht zwaarwegende financiële gevolgen voor het olieconcern bij het dichten van het lek én van de juridische procedures die zullen volgen, zoals de kosten die het opruimen van de olie met zich meebrengt.

Verslechteren

De financiële positie van het Britse concern kan verslechteren door het civiel- en strafrechtelijk onderzoek dat de Verenigde Staten heeft ingesteld naar de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis, aldus Fitch donderdag.

Een lagere waardering houdt in dat de risico's van geldschieters groter worden ingeschat en dat kan ertoe leiden dat ze een hogere rente gaan eisen.

De kredietwaardering van Fitch wordt mogelijk verder teruggeschroefd, afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid olie die verloren gaat, het verdere verloop van het vinden van een oplossing en de kosten om de olie op te ruimen.