AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten de handel uitgegaan.

Beleggers trokken zich op aan de hogere koersen op Wall Street een dag eerder en de fors hogere slotstanden in Azië. Ook zijn ze hoopvol gestemd over een belangrijk cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat vrijdag naar buiten komt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 4,47 punten (1,4 procent) hoger op 327,03 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde met een winst van 10,20 punten (2 procent) op 532,94 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1,6 procent omhoog.

Positieve berichten

De stemming op de handelsvloer zat er vanaf de opening goed in. Beleggers lieten zich leiden door positieve berichten over de economie en legden een tegenvallend cijfer over de detailhandelsverkopen in de eurozone naast zich neer.

In de middag maakte loonstrookverwerker ADP bekend dat de werkgelegenheid (exclusief de landbouwsector) in de Verenigde Staten in mei met 55.000 banen is toegenomen. Het cijfer over een maand eerder werd herzien tot een groei met 65.000 arbeidsplaatsen van een eerder gemelde 32.000. Ook namen de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS af.

Vrijdag komt het Amerikaanse ministerie van Arbeid met officiële cijfers naar buiten over de werkgelegenheid in mei. Er wordt gerekend op een sterke groei van het aantal banen.

Air France-KLM

In de AEX was luchtvaartmaatschappij Air France-KLM de sterkste stijger met een winst van 6,1 procent. Het bedrijf kwam voorbeurs met goede cijfers over het passagiers- en vrachtvervoer in mei.

Ahold noteerde 0,4 procent hoger. De supermarktketen maakte donderdagochtend stabiele resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar bekend.

Andere sterke stijgers in de Amsterdamse hoofdfondsenindex waren chipmaker ASML (plus 3,5 procent) en de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore (plus 3,4 procent).

Aalberts Industries

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries kondigde woensdagavond de overname aan van de Amerikaanse branchegenoot Conbraco Industries. Het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Beleggers waardeerden de overname en Aalberts ging 3,7 procent omhoog.

De euro noteerde 1,2195 dollar tegen 1,2205 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woensdag.