NEW YORK - Dankzij koopjesjagers en positieve macrocijfers werden de verliezen van dinsdag op de Amerikaanse aandelenbeurzen woensdag ruimschoots gecompenseerd.

Na een positieve opening gingen de indices halverwege de handel stevig omhoog en ze hielden de flinke winsten vast tot het slot van de handel.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot de dag af op een stand van 10.249,54 punten, dat is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van het slot van dinsdag. De breder samengestelde S&P 500-index won 2,6 procent tot een stand van 1098,38 punten.

Technologiebeurs Nasdaq eindigde op een stand van 2281,07 punten. Dat is een stijging van 2,6 procent ten opzichte van het slot van dinsdag. Maandag waren de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met Memorial Day.

Huizenmarkt

Woensdag kregen Amerikaanse beleggers positief nieuws over zowel de arbeids- als de huizenmarkt.

Detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas meldde dat Amerikaanse werkgevers in de maand mei voor 38.810 mensen ontslag hebben aangevraagd. Dat zijn er vijfhonderd meer dan in april, maar veel minder dan in de voorgaande maanden.

In april daalde het aantal ontslagaanvragen tot het laagste niveau van de afgelopen vier jaar. Volgens het bureau ligt het aantal aangekondigde ontslagen in de VS nu weer op het niveau van voor de recessie.

De voorlopige verkopen van bestaande woningen stegen in april tot het hoogste niveau in zes maanden tijd. Tot eind april liep een regeling waarbij mensen belastingvoordeel kregen als zij voor het eerst een woning kochten.

Euro

De euro noteerde aan het eind van de handel in New York 1,2240 dollar; aan het eind van de handel in Europa was dat 1,2205 dollar.