TROLLHATTAN - Saab zal de komende maanden beslissen of het een nieuwe, kleine auto op de markt gaat brengen. Dat zei topman Victor Muller van Saabs nieuwe eigenaar Spyker Cars woensdag.

Of de auto er daadwerkelijk komt, hangt af van de economische omstandigheden, partners en financiering, aldus Muller. Saab heeft ongeveer 300 miljoen dollar nodig om een nieuw model te ontwikkelen. Op dit moment heeft de onderneming financiering nodig om het nieuwe model te gaan produceren, aangezien de bestaande gelden al een bestemming hebben.

''Dat is mijn baan voor de komende honderd dagen'', aldus de topman. Hij sprak tegen dat Spyker in gesprek is met het Koreaanse Hyundai voor de levering van het chassis van de nieuwe auto, maar wilde verder niets zeggen over de gesprekken die het bedrijf voert.

Saab 92

Het nieuwe kleine automodel, de Saab 92, moet de iconische druppelvormige Saab van zestig jaar geleden laten herleven. ''De 92 moet de verbazingwekkendste, vernuftigste en hoogwaardigste auto worden. Het moet onomstotelijk een Saab zijn'', zei Muller.

Het model is bedoeld voor de snel groeiende markt van duurdere kleine auto's, waarop het de concurrentie moet aangaan met modellen als de Audi A1, de Fiat 500 en de Mini van BMW. De Saab 92 zal volgens Muller ''ongeveer 10 procent'' duurder zijn dan de Mini.

2013

Het nieuwe type kan op zijn vroegst in 2013 op de markt verschijnen. Het zou het eerste model zijn dat volledig onder de vlag van Spyker wordt ontworpen en geproduceerd.

Muller verbond de plannen voor de 92 niet aan het verkrijgen van een beursnotering in Stockholm. ''We zijn niet van plan op korte termijn aandelen aan te bieden.''

Eerder dit jaar werd er gezinspeeld op de beëindiging van de beursnotering in Amsterdam, in ruil voor een notering op de Londense beurs. Uiteindelijk is een notering in zowel Amsterdam als Stockholm volgens Muller echter waarschijnlijker.