LONDEN - De Britse verzekeraar Prudential ziet af van een overname van de Aziatische activiteiten van de Amerikaanse verzekeringsreus AIG. Dat heeft het concern woensdag laten weten.

De twee konden het niet eens worden over de overnameprijs. ''We hebben goed geluisterd naar onze aandeelhouders over de prijs en zijn opnieuw in onderhandeling gegaan met AIG over de voorwaarden. Jammer genoeg is het niet mogelijk gebleken om tot een overeenkomst te komen'', aldus Prudential-topman Harvey McGrath in een verklaring.

Prijs

Prudential vroeg AIG om de verkoopprijs voor de Aziatische tak AIA te verlagen van 35,5 miljard dollar (28,9 miljard euro) tot 30,4 miljard dollar. Had de deal doorgang gevonden dan was het de grootste overname in de verzekeringssector ooit geweest. Om de overname te financieren had Prudential voor 21 miljard dollar nieuwe aandelen willen uitgeven.

Voor AIG staat de weg nu vrij om zijn Aziatische tak naar de beurs te brengen. Hoeveel dit opbrengt is echter onzeker. AIG heeft geld nodig om de steun van de Amerikaanse overheid terug te betalen.

Het stuklopen van de onderhandelingen kost Prudential naar verwachting 450 miljoen pond (540 miljoen euro). De positie van van het bestuur van Prudential is volgens sommige analisten door de mislukking onhoudbaar geworden.