LONDEN - De olieramp in de Golf van Mexico, nu al grootste in de Amerikaanse geschiedenis, brengt de Britse oliemaatschappij BP steeds dieper in de problemen.

Niet alleen wordt het concern geconfronteerd met de torenhoge kosten, een in rook opgaande beurswaarde en fikse milieuschade, ook de consument lijkt zich te gaan roeren.

BP meldde dinsdag dat het tot nu toe ruim 800 miljoen euro heeft gespendeerd aan pogingen het olielek te dichten. Desondanks is de lekkage, anderhalve maand na het exploderen en zinken van het olieplatform Deepwater Horizon, nauwelijks afgenomen.

Kosten

Het concern waagt zich niet aan een schatting van de uiteindelijke kosten van de ramp. Zaterdag liet BP weten dat de jongste poging om het lek te dichten, de zogenoemde 'Top-Kill-Operatie', eveneens was mislukt.

De reputatie van BP heeft ondertussen een stevige deuk opgelopen. Op netwerksites als Facebook en Twitter roepen consumenten op tot een boycot van het bedrijf. Zij vinden dat de maatschappij het publiek heeft voorgelogen over de ernst van de situatie en te traag heeft ingegrepen bij het vinden van een oplossing.

Daarnaast heeft een beweging genaamd Seize BP (Grijp BP) aangekondigd betogingen in vijftig Amerikaanse steden voor te bereiden, die later deze week zullen plaatsvinden.

Beurs

Ook op de beursvloeren maken beleggers zich grote zorgen over de zich opeenstapelende problemen van BP, ooit het grootste concern in Groot-Brittannië qua beurswaarde.

In de afgelopen zes weken ging de beurskoers met 35 procent omlaag. Daarmee zag BP ruwweg 52 miljard euro aan beurswaarde in rook opgaan. Dinsdag kelderde de koers met bijna 15 procent.

Dividend

Sommige beurshandelaren vrezen dat BP door de problemen in zijn dividend moet snijden. Ook zouden sommige vermogensbeheerders uit BP stappen om te voorkomen dat ze zelf reputatieschade oplopen.

Tegelijkertijd denken gokkers te kunnen verdienen aan de milieuramp en de gevolgen voor het bestuur. Zo is bij het Ierse wedkantoor Paddy Power BP-topman Tony Hayward favoriet als eerste de laan uit gestuurd te worden.

Olielek

Het dichten van het olielek duurt volgens BP zeker nog weken. De Amerikaanse overheid vreest dat de klus pas in augustus is geklaard. ''De olie kan tot augustus naar boven komen'', aldus Carol Browner, een belangrijke energie- en klimaatadviseur van het Witte Huis.

BP probeert de milieuramp nu op te lossen middels een dure, maar betrouwbaarder geachte methode, het slaan van ontlastende bronnen in de buurt van het lek. ''Dat wordt nog steeds gezien als de beste oplossing'', aldus een BP-woordvoerder.

De lekkage in de Golf van Mexico, waarbij in de afgelopen weken al vele tientallen miljoenen liters olie zijn weggestroomd, ligt op een diepte van 1600 meter. De olieramp begon op 20 april, toen het booreiland Deepwater Horizon na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana.