NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street hadden dinsdag aanvankelijk moeite richting te bepalen. Het was de eerste handelsdag van de week, maandag waren de beurzen gesloten in verband met Memorial Day.

Aan het begin van de handelsdag moesten de beleggers dan ook leunen op nieuws uit de rest van de wereld.

En dat was geen goed nieuws. Maandag waarschuwde de Europese Centrale Bank dat Europese banken mogelijk opnieuw grote afschrijvingen moeten doen.

Een cijfer over de industriële groei in China liet zien dat de industriële activiteit nog wel toeneemt, maar minder hard dan voorheen. Cijfers over de groei in andere Aziatische economieën geven eenzelfde beeld.

Rood

Na een negatieve opening ging het halverwege de handel op Wall Street omhoog. Aan het slot van de handel doken de indices vervolgens weer in het rood.

De toonaangevende Dow Jonesindex sloot op een stand van 10.024,02 punten, een verlies van 1,1 procent ten opzichte van het slot van vrijdag.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 1,7 procent tot een stand van 1070,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde 1,5 procent in en eindigde op een slotstand van 2222,33 punten.

Bouwsector

Kort na het begin van de handel werden cijfers gepubliceerd over de Amerikaanse industrie en de bouwsector. Uit de ISM-index voor de industrie bleek dat de industriële sector in mei voor de tiende opeenvolgende maand groeide.

De index kwam in mei uit op een stand van 59,7 punten tegen 60,4 punten een maand eerder. Een stand van boven de vijftig duidt op groei, onder de vijftig op krimp.

De bouwuitgaven in de VS stegen in de maand mei met 2,7 procent vergeleken met de maand ervoor. Dat is de sterkste stijging sinds augustus 2000. Investeringen van private investeerders in de bouw namen met 2,9 procent toe en dat is de sterkste stijging sinds juli 2004.

BP

Ondanks al dat goede nieuws blijven beleggers wantrouwend over de toekomst, vooral door de Europese schuldencrisis. De problemen van BP met het dichten van het lek in de Golf van Mexico drukte op de energiesector.

De euro noteerde aan het slot van de handel op Wall Street 1,2236 dollar. Aan het eind van de handel op de Europese beurzen kostte de Europese munt 1,2275 dollar. In de ochtend daalde de Europese munt tot 1,2110 dollar, de laagste stand in vier jaar.