AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is dinsdag op de valreep met een kleine winst gesloten. Sterke macrocijfers uit de Verenigde Staten wogen iets zwaarder bij beleggers dan zorgen over de Chinese economie en de Europese schuldencrisis.

De AEX-index sloot met een winst van 0,2 procent op 321,21 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen was onveranderd op 519,83 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden tot 0,5 procent. Frankfurt won 0,3 procent.

De beurzen in Europa doken dinsdag bij opening flink in de min door tegenvallend nieuws over de Chinese industrie. De groei van de industrie in China zakte in mei naar het laagste niveau in elf maanden. Dat zette beleggers aan het twijfelen over de kracht van de Chinese economie.

ECB

Ook kwam het sentiment onder druk te staan door een waarschuwing die de Europese Centrale Bank (ECB) gaf. Die wees er maandag op dat er een nieuwe golf van afschrijvingen voor Europese banken zit aan te komen.

Het bericht dat de werkloosheid in de eurozone in april weer licht was gestegen, deed de stemming eerder op de dag ook geen goed. In april zat volgens de cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat 10,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In maart was dat nog 10 procent.

VS

Die verontrustende berichten werden in de middaghandel goedgemaakt door meevallende macrocijfers uit de VS. De Amerikaanse bouwuitgaven stegen in april met 2,7 procent vergeleken met een maand eerder. Dat is de sterkste stijging sinds augustus 2000. Analisten rekenden op stagnatie.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de VS toonde in mei voor de tiende achtereenvolgende maand groei. Het cijfer viel bovendien beter uit dan verwacht.

Euro

De euro herstelde zich dinsdag van het lagere niveau in de ochtendhandel en noteerde aan het slot 1,2275 dollar. In de ochtend daalde de Europese munt tot 1,2110 dollar, de laagste stand in vier jaar. Bij het slot van de Europese beurshandel op maandag werd de euro voor 1,2275 dollar verhandeld.

Op de Amsterdamse beurs was biofarmaceut Fornix een opvallende stijger met een winst van 6,3 procent. Het bedrijf liet dinsdag weten eind juni een buitengewone aandeelhoudersvergadering te houden om goedkeuring te vragen voor de verkoop van de allergiedivisie aan het Deense ALK-Abelló. Aandeelhouders krijgen een superdividend uitgekeerd van de opbrengst van de verkoop.

BP

Op de beurs in Londen maakte oliebedrijf BP een smak van ruim 13 procent. Het concern ondervindt de gevolgen van het olielek in de Golf van Mexico en zei dinsdag de kosten daarvan nog niet te kunnen schatten.

Branchegenoot Shell profiteerde van de ellende van BP en kreeg er in Amsterdam 2,1 procent bij.