AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is maandag op nagenoeg hetzelfde niveau gesloten als de slotstand van vrijdag. Beleggers deden het rustig aan op een dag waarop de beurzen in Londen en New York gesloten bleven.

De AEX sloot op 320,70 punten, en boekte daarmee een minuscule winst van 0,06 punten ten opzichte van vrijdag. De MidKap-index ging 0,2 procent (1,18 punten) omhoog tot 519,76 punten.

In Parijs eindigde de hoofdgraadmeter 0,2 procent lager. De DAX-index in Frankfurt won 0,3 procent.

Schulden

Beleggers trokken zich weining aan van nieuws over de Europese schuldenproblematiek. De Franse minister van Begrotingszaken benadrukte zondag dat er fors moet worden bezuinigd om de kredietwaardigheid te behouden. De Duitse minister van Financiën hintte zondag op belastingverhogingen om het tekort te dichten.

Vrijdag werd de kredietstatus van Spanje al naar beneden bijgesteld door kredietbeoordelaar Fitch. Als gevolg sloten de Amerikaanse beurzen in de min.

BAM

Bouwbedrijf BAM was de negatieve uitschieter in de AEX-index. Het aandeel verloor 2,8 procent. Beleggers vonden de emissieprijs voor nieuw uit te geven aandelen te laag.

De aandelen van toeleveranciers aan de chipindustrie deden het goed. Chipmachinefabrikant ASML voerde de AEX aan met een winst van 1,9 procent. In de MidKap boekte ASM International de grootste winst met een koerssprong van 2,1 procent.

Olie

De prijs van een vat ruwe olie steeg met 0,3 procent tot 74,30 dollar. Olieconcern Shell deelde echter in de malaise rond de oliesector, die dit weekeinde werd aangezwengeld door de mislukte pogingen van BP om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Het aandeel Shell werd 0,7 procent minder waard.

De koers van de euro daalde maandag tot 1,2275 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op vrijdag was de Europese valuta nog 1,2355 dollar waard.