NEW YORK - In Wall Street gingen de koersen van de aandelen vrijdag omlaag. Beleggers namen winst, toen bekend werd dat de bestedingen van de consumenten in de Verenigde Staten tegenvielen.

In de loop van de dag zette de koersdaling door, toen er opnieuw zorgen waren over Spanje.

Kredietbeoordelaar Fitch liet weten dat de Spaanse overheid, die de verwachtingen over de economische groei in dat land vrijdag neerwaarts bijstelde, toch te optimistisch is.

De koersen gingen daarop prompt verder omlaag, maar de omvang van de handel was niet groot, met een vrije maandag in het vooruitzicht.

Staatsleningen

De koers van de euro ging omlaag ten opzichte van de dollar en Amerikaanse staatsleningen kwamen wat meer in trek.

Ook gingen de koersen omlaag van allerlei bedrijven die het moeten hebben van de winning van olie en gas op zee, waaronder Haliburton en Schlumberger. President Barack Obama trapt krachtig op de rem bij dit soort activiteiten na de olieramp in de Golf van Mexico.

Beursweek

Na een bewogen week was de Dow-Jonesindex weer onder het niveau als waarop de vorige beursweek werd afgesloten. In het begin van de week beheerste de zorg over de schuldencrisis in Europa de beurs, later voerden positieve geluiden over de wereldeconomie de boventoon. Vrijdag zette nieuws uit eigen land een domper op de stemming.

De Amerikanen lieten in april het geld minder rollen dan verwacht en er was een tegenvallend cijfer over de economische activiteit in de Midwest. Daar kwam de slechte stemming over Spanje bij.

Nasdaq-index

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 122.36 punten, of wel 1,2 procent, lager op 10136.63 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde eveneens met 1,2 procent, 13.65 punten, naar 1089.41 punten. De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, ging met 20.64 punten terug, 0,9 procent, naar 2257.04 punten.

De bestedingen van de consumenten lagen in april op hetzelfde niveau als in maart. De Amerikanen hebben in die maand wat meer gespaard dan in voorgaande maanden.

De koers van Apple ging omhoog, toen vrijdag in Japan en Australië een begin gemaakt werd met de verkoop van de iPad en klanten in die landen bij winkels stonden te dringen om zo'n plat computertje te bemachtigen.

De euro noteerde 1,2270 dollar, tegenover 1,2355 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.