AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen gesloten. Pessimisme op Wall Street na een licht tegenvallend cijfer over de consumentenbestedingen drukte de stemming.

De AEX-index sloot 0,52 punten, of wel 0,2 procent lager op 320,64 punten. De MidKap-index verloor 0,1 procent en eindigde de week op 518,58 punten.

De beurzen in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,1 en 0,3 procent. Alleen de handel in Frankfurt sleepte er een plus van 0,2 procent uit.

Op Wall Street werd eerder op de dag teleurgesteld gereageerd op een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse consumentenbestedingen. Een iets beter dan verwacht cijfer over het consumentenvertrouwen kon het tij niet keren.

Consumentenbestedingen

De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten bleven in april onveranderd vergeleken met een maand eerder, terwijl op een stijging met 0,3 procent was gerekend. Het vertrouwen van consumenten in de economie ging wel iets vooruit.

De index die de universiteit van Michigan hanteert om het vertrouwen weer te geven steeg in mei naar 73,6 tegen 73,3 in april. Analisten hadden voor mei eveneens een stand van 73,3 verwacht.

Pharming

In Amsterdam kelderde biotechnologiebedrijf Pharming met ruim 50 procent. De waarde van het aandeel verwatert omdat het bedrijf voor 12 miljoen euro aandelen heeft uitgegeven om geld op te halen voor een mogelijke marktintroductie van een medicijn.

Shell koopt voor 4,7 miljard dollar (3,8 miljard euro) de Amerikaanse gasproducent East Resources. Het energieconcern verwacht de overname voor het einde van het jaar af te ronden. Het aandeel Shell sloot de dag af op een vlakke stand.

Corio

Vastgoedfonds Corio won 1,4 procent in de AEX. Het bedrijf kreeg een opwaardering van ING. Branchegenoot Wereldhave klom 2,7 procent, eveneens na een hoger beleggingsadvies van ING.

In Londen verloor oliemaatschappij BP 5 procent. Het is nog onzeker of de operatie om het olielek in de Golf van Mexico te dichten, succes heeft gehad. De kosten van de olieramp voor BP worden tot dusver geschat op 930 miljoen dollar.

Euro

De euro was vrijdag aan het einde van beurshandel 1,2355 dollar waard tegen 1,2330 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.