PEKING - De Duitse fabrikant van luxepersonenauto's Daimler richt een samenwerkingsverband op met zijn Chinese branchegenoot BYD (Build Your Dreams) voor de massaproductie van elektrische auto's. De alliantie heet Shenzhen BYD Daimler New Technology Company, meldden de twee donderdag.

De alliantie heet Shenzhen BYD Daimler New Technology Company, meldden de twee donderdag.

De auto's worden ''zo snel mogelijk'' onder een nieuwe naam op de markt gebracht, aldus BYD-topman Wang Chuanfu. Daimler, het oudste automerk ter wereld, en het jonge BYD steken in eerste instantie 600 miljoen yuan (71 miljoen euro) in de nieuwe groep.

Ontwerp

Het samenwerkingsverband maakt enerzijds gebruik van de kennis van Daimler op het gebied van ontwerp en anderzijds die van BYD op het gebied van de productie van accu's en elektrische aandrijfsystemen.

BYD, met de Amerikaanse miljardair Warren Buffett als een van de grootaandeelhouders, is ondertussen gestart met de verkoop van zijn elektrische auto E6 in de Chinese stad Shenzhen. Daar gaat de auto rijden als taxi.

Elektrisch

Volgend jaar brengen de Chinezen het model op de Europese markt. Daimler is onlangs begonnen met het testen van elektrische voertuigen in Berlijn, in samenwerking met een lokaal energiebedrijf. Ook heeft het moederconcern van Mercedes en Smart onlangs een belang genomen in de Amerikaanse fabrikant van elektrische sportauto's Tesla.

Sommige autospecialisten zijn sceptisch over het succes van elektrische auto's vanwege de beperkte actieradius, de hoge kosten en de huidige ongeschikte infrastructuur.