AMSTERDAM – Microsoft is niet langer het meest waardevolle technologiebedrijf binnen de Amerikaanse Nasdaq-index. Woensdagavond werd het bedrijf voorbijgestreefd door Apple.

De marktwaarde van Apple bedraagt nu 222,1 miljard dollar, die van Microsoft 219,2 miljard dollar. De koers van het aandeel Apple is de afgelopen maanden zo goed als verdubbeld. Microsoft daarentegen moest het doen met een koersstijging van 27 procent.

iPad

Apple profiteert vooral van de populaire iPhone en zijn nieuwste troef; de iPad. Microsoft, dat het vooral moet hebben van zijn besturingssysteem Windows, heeft de laatste tijd weinig van zich laten horen.

De omzet van Microsoft overstijgt die van Apple echter nog wel ruimschoots. Het afgelopen boekjaar bedroeg de omzet van de eerste 58 miljard dollar, tegenover 36,5 miljard voor Apple.

Bij het aantreden van Steve Jobs, de topman van Apple, stond het bedrijf nog op het punt failliet te gaan. De introductie van populaire gadgets als de iPod in 2001 heeft het concern van de ondergang gered.