AMSTERDAM - Voor de tweede dag op rij hebben de belangrijkste Europese beurzen winsten mogen bijschrijven. Opluchting dat China niet van plan is Europese staatsobligaties te verkopen stuwden de graadmeters omhoog. Koopjesjagers deden de rest.

De index met meest verhandelde fondsen in Amsterdam, de AEX, sloot donderdag 2,9 procent, of wel 9,16 punten, op een stand van 321,16 punten.

De MidKap voor middelgrote bedrijven kreeg er 3,8 procent bij tot een stand van 518,99 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stonden plussen van 3,1 tot 3,4 procent op de borden.

Berichten uit de zakenkrant Financial Times dat China zijn Europese staatsobligaties van de hand wilde doen, drukten woensdag de Amerikaanse beurzen in de min.

De ontkenning van China kwam voor die graadmeters te laat om om te slaan, maar de Aziatische beurzen koersten donderdag flink hoger. In navolging daarvan kregen Europese beleggers weer meer vertrouwen en volgden het voorbeeld.

Aegon

Financiële fondsen, die de afgelopen weken door de vrees van een verhevigde (Zuid-)Europese schuldencrisis flinke verliezen moesten incasseren, stonden donderdag in heel Europa in de belangstelling van kopers. Banken en verzekeraars als HSBC, Barclays en UniCredit wonnen tot 6,7 procent.

Aan het Damrak behoorden verzekaraar Aegon en financieel concern ING tot de grootste stijgers van de AEX met 5,7 en 5,2 procent. Ook MidKap-fondsen SNS Reaal (plus 4,6 pct) en Delta Lloyd (plus 2,9 pct) boekten winst.

Bestedingen

Tijdens de middaghandel leek een tegenvallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie het optimisme te temperen. Uit een tweede raming van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek dat de economie in het eerste kwartaal met 3 procent groeide.

Bij een eerdere raming was dat nog 3,2 procent en analisten rekenden op een opwaartse bijstelling. Positief was dat de consumentenbestedingen het hoogste groeitempo in drie jaar lieten zien.

Staalprijzen

Staalgigant ArcelorMittal profiteerde van hogere staalprijzen en een gunstig rapport van Goldman Sachs. Het aandeel won 3,1 procent. De prijs van een vat ruwe olie ging met 3,6 procent omhoog tot net boven de 74 dollar.

Het aandeel van olieconcern Shell, een van de zwaarstwegende fondsen in de AEX, kreeg er 2,6 procent bij.

De euro was aan het einde de Europese handelsdag 1,2330 dollar waard tegen 1,2220 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.