AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft woensdag herstel laten zien, nadat dinsdag de laagste stand van het jaar was bereikt. Meevallende Amerikaanse macrocijfers gaven de handel in de middag steun.

De hoofdgraadmeter AEX sloot 6,97 punten (2,3 procent) hoger op 312,00 punten. De MidKap-index pluste 2,9 procent tot 499,87 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs gingen 1,6 tot 2,3 procent omhoog.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek in de middag dat het aantal orders voor duurzame goederen in de VS in april sterker is toegenomen dan analisten hadden voorzien. De verkoop van nieuwe huizen groeide in april ook sterker dan verwacht en bereikte het hoogste niveau sinds mei 2008.

ING

Financiële fondsen lieten enig herstel zien van de klappen die ze dinsdag hadden gekregen. Bank en verzekeraar ING ging 3,9 procent vooruit, verzekeraar Aegon 1,2 procent. In de MidKap-index stond SNS Reaal bovenin met een 5,7 procent hogere koers.

De Franse krant La Tribune schreef dat Air France-KLM van plan is later dit jaar de onderhandelingen te hervatten over aankoop van honderd tot honderdvijftig nieuwe vliegtuigen. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij sloot 4,8 procent hoger.

Vopak

Vopak meldde de bouw van een nieuwe terminal in China. Hoewel de nieuwe terminal relatief klein, is reageerden beleggers positief. Het aandeel van het tankopslagbedrijf won 4,3 procent.

Het aandeel Pharming klom 24,2 procent. Dinsdag liet het bedrijf weten te verwachten dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA eind juni een definitief oordeel zal vellen over Rhucin, zijn eerste en belangrijkste product. Het aandeel had dinsdag al 11 procent gewonnen.

Olie

De olieprijs steeg 2,8 procent tot 70,70 dollar per vat. Ook de metaalprijzen liepen op. Staalgigant ArcelorMittal profiteerde en was met een koerswinst van 5,2 procent bovenin de AEX-index te vinden.

De euro liftte niet mee met de koersstijgingen op de aandelenmarkten. De Europese munt noteerde 1,2220 dollar, tegen 1,2285 dollar aan het eind van de handel op dinsdag.