NEW YORK - In Wall Street doken de aandelenkoersen dinsdag over de volle breedte fors omlaag, maar in de loop van de dag krabbelden ze weer omhoog om de dag af te sluiten met een klein verlies.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 22.82 punten, of wel 0,2 procent lager op 10043.75 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index was nagenoeg gelijk op 1074.03 punten, slechts 0.38 punten lager dan het slot van de voorgaande dag.

De Nasdaq-index, van belang voor de technologiesector, sloot 0,1 procent lager, een verlies van 2.60 punten op 2210.95 punten.

Spanning

De zorgen van de beleggers over de schuldencrisis in Europa waren dinsdag nog niet voorbij en daar kwam de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea bij.

Het buitenlandse nieuws overschaduwde volledig het opbeurende nieuws uit de Verenigde Staten, waar het vertrouwen van de consument in twee jaar tijd niet meer zo groot is geweest.

Euro

De euro daalde dinsdag flink in waarde ten opzichte van de dollar. De Dow-Jonesindex, de belangrijkste beursbarometer, dook onder de 10.000 punten grens, maar kwam daar in het laatste uur van de handel weer boven.

De olieprijs zakte onder de 70 dollar en ook de grondstoffenprijzen gingen omlaag. Bij de opening van de beurs stonden de belangrijkste barometers op een verlies van 3 procent.

Spanje

De Spaanse overheid redde afgelopen weekeinde een regionale bank van de ondergang. Beleggers keken dinsdag met argusogen naar Europese banken die bij interbancair verkeer een hogere rente verlangen van elkaar.

De euro noteerde 1,2342 dollar, tegenover 1,2285 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.