AMSTERDAM - Financiële aandelen zijn dinsdag weer de sterkste dalers op de Europese beurzen geweest. De ontwikkelingen in de Spaanse bankensector zetten financiële fondsen onder druk.

Dit weekeinde werd bekend dat de Spaanse centrale bank de regionale spaarbank CajaSur moest redden.

Dinsdag kwam daarbij dat vier regionale banken, waaronder CajaSur, een gedeeltelijke fusie zouden willen realiseren. De vrees is dat de ontwikkelingen een opmaat zijn voor een nieuwe bankencrisis.

ING

In de loop van de middag stond het aandeel van bank en verzekeraar ING in de Amsterdamse AEX-index 7,5 procent lager. Verzekeraar Aegon verloor 5,8 procent. In de MidKap-index koerste SNS Reaal, ook een combinatie van een bank en een verzekeraar, 6,5 procent lager.

Op de grote Europese beurzen was het beeld hetzelfde. In Londen daalde Lloyds 9,4 procent, Royal Bank of Scotland bijna 6 procent en Barclays 6,5 procent. In Parijs stonden Crédit Agricole en Société Générale onderin met minnen van 8 en 7 procent.

Opvallend was dat de verliezen bij de Spaanse banken iets minder hevig waren. Santander, de grootste bank van Europa, noteerde een min van 6 procent. Ook BBVA, een andere grote Spaanse bank, werd 6 procent minder waard.