AMSTERDAM - De AEX-index is vrijdag opnieuw met verlies gesloten. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs zakte aan het begin van de middag zelfs tot het laagste punt van het jaar. Door impuls van Wall Street kropen de koersen aan het einde van de dag echter grotendeels uit het dal.

De AEX sloot uiteindelijk 1,45 punten lager op 313,41 punten, een verlies van 0,5 procent. Aan het begin van de middag dook de index voor het eerst sinds november vorig jaar onder de 307 punten.

De MidKap-index klom 0,3 procent (1,49 punten) tot 503,57 punten. De DAX-index in Frankfurt ging 0,7 procent achteruit. In Londen en Parijs gingen de beurzen tot 0,2 procent omlaag. In New York opende de toonaangevende Dow-Jonesindex voor het eerst sinds februari onder de stand van 10.000 punten.

De koersen trokken echter al vrij snel aan. Bij het slot van de Europese beurzen stonden de belangrijkste graadmeters op Wall Street 1 tot 1,5 procent in de plus.

Schulden

De markten bleven ook vrijdag bezorgd over de gevolgen van de schuldencrisis. ''Er worden steeds meer vraagtekens geplaatst bij de groeiprognoses voor de Europese landen. De vrees bestaat dat de groei zal worden gedrukt door de zware bezuinigingen. Beleggers zijn daarom erg voorzichtig geworden'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

In Brussel probeerden de Europese ministers van Financiën vrijdag een manier te vinden om in de toekomst te voorkomen dat landen hun tekorten uit de hand laten lopen. Bij het sluiten van de Europese markten was nog niet duidelijk welk resultaat die vergadering zou opleveren.

Voor aanvang van de bijeenkomst keurde het Duitse parlement wel de bijdrage van Duitsland aan het reddingsfonds voor de euro goed.

KPN

Telecomconcern KPN was een van de weinige positieve uitschieters in de AEX, met een winst van ruim 2 procent. KPN gaat zijn aandeleninkoopprogramma versnellen om te profiteren van de lagere beurskoers.

TomTom en ArcelorMittal waren de enige twee andere hoofdfondsen die meer dan 2 procent winst konden bijschrijven. Olieconcern Shell stond met een verlies van 2,2 procent onderaan de AEX.

De koers van de euro zat weer in de lift. De euro noteerde aan het eind van de dag 1,2560 dollar, tegen 1,2380 dollar bij het slot van de handel donderdag.

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde met 0,2 procent tot 70,65 dollar.