Wall Street duikelt door zorgen over Europa

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag flink onderuitgegaan. Net als in Europa waren de beleggers bezorgd over de schuldencrisis in Europa. Aan het einde van de handel krabbelden de koersen wel wat op.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot met een verlies van 1,5 procent op 10.620,16 punten.

De breder samengestelde S&P 500 zakte 1,9 procent weg tot 1135,68 punten. De graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq verloor 2 procent tot 2346,85 punten.

Het aanvankelijke optimisme over het plan van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds om een groot fonds op te richten voor landen met schuldproblemen is nu echt weggeëbd.

De koers van de euro zakte vrijdag naar het laagste niveau in anderhalf jaar. De beurzen in Spanje en Italië, landen die volgens speculanten in de problemen zullen komen, kregen harde klappen.

Griekenland

De topman van Deutsche Bank, Josef Ackermann, gooide olie op het vuur door te betwijfelen of Griekenland ooit zijn schulden volledig terugbetaalt.

''Iedereen was opgewonden toen het reddingsplan voor de eurozone naar buiten kwam, maar nu we tijd hebben gehad om het te analyseren, komen velen tot de conclusie dat het niet voldoende is'', zei een handelaar tegen persbureau Reuters over de nieuwe onrust.

Creditcards

Visa en MasterCard waren grote verliezers op Wall Street met koersdalingen van respectievelijk bijna 10 procent en 8,5 procent.

De Amerikaanse Senaat stemde donderdag in met beperkingen op de verdiensten op transacties met credit- en debitcards. Andere financiële aandelen stonden ook onder druk.

Euro

Handelaren betaalden op de New Yorkse valutamarkt 1,2380 dollar voor de euro. De geplaagde Europese munteenheid was op 1,2375 dollar de Europese handel uitgegaan, de laagste koers in anderhalf jaar was 1,2359 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie