AMSTERDAM - De euro is vrijdag tot ruim onder de 1,25 dollar gedaald. De euro noteerde na het middaguur een stand van 1,2445 dollar, het laagste niveau sinds november 2008.

De Europese eenheidsmunt staat onder druk door aanhoudende zorgen over de financiële problemen in de eurozone.

Bij het slot van de Europese beurshandel donderdag was de euro 1,2555 dollar waard. Een dag eerder noteerde de munt nog boven de 1,26 dollar.

Bezuinigingen

Handelaren op de geldmarkt maken zich zorgen over de economie van de eurolanden. Zij vrezen dat door de forse bezuinigingen en belastingverhogingen de economische groei onder druk komt te staan. Spanje en Portugal kondigden deze week aan fors te gaan bezuinigen om hun begrotingstekorten aan te pakken.

Ook zijn er zorgen dat de schuldencrisis in Griekenland kan uitzaaien naar andere eurolanden. Griekenland krijgt van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds een noodlening van 110 miljard euro. Daar staan wel zware bezuinigingen en belastingverhogingen door Athene tegenover.

Om de financiële problemen van andere eurolanden aan te pakken, is door de EU een noodfonds opgezet van 720 miljard euro.