Wall Street sluit met verlies

NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn donderdag met verlies gesloten. De aankondiging van een grote overname in de technologiesector bood onvoldoende tegenwicht aan de aanwakkerende zorgen over het herstel van de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde 113,96 punten lager op 10.782,95 punten, een verlies van 1,1 procent.

De breed samengestelde S&P 500-index leverde 1,2 procent (14,23 punten) in tot 1157,44 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,3 procent (30,66 punten) tot 2394,36 punten.

SAP

Het Duitse softwarebedrijf SAP legde voor opening van de Amerikaanse beurzen een overnamebod van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro) op tafel bij de Amerikaanse branchegenoot Sybase.

SAP wil met de overname, de op een na grootste ooit voor het bedrijf, technologie voor mobiele telefonie in handen krijgen. Het aandeel Sybase won hierop ruim 14 procent.

Cisco Systems

De Nasdaq werd echter naar beneden getrokken door de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems, de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 4,5 procent.

Een dag eerder bracht het concern nog verrassend positieve resultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten.

Topman John Chambers zette de koers van het aandeel echter onder druk door bij de presentatie van die cijfers zijn twijfels over het herstel van de internationale economie te uiten.

Werkloosheidsuitkering

Ander tegenvallend nieuws betrof het aantal personen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroeg. Dat nam afgelopen week nauwelijks af ten opzichte van de week ervoor.

Daarnaast nam het totale aantal Amerikanen dat een uitkering ontvangt licht toe, terwijl gerekend werd op een kleine daling.

''De arbeidsmarkt gaat vooruit, maar op basis van de recente trends zou je 50.000 tot 100.000 minder aanvragen verwachten dan nu het geval is'', stelde een Amerikaanse analist.

Olieprijs

De zorgen over het herstel van de economie drukten de olieprijs ruim 2 procent omlaag tot 73,90 dollar, het laagste niveau van de afgelopen drie maanden.

Olieconcerns Chevron en ConocoPhillips leverden ruim 1 procent in. Concurrent Exxon Mobil verloor 0,3 procent.

Aandelen van de bankconcerns Goldman Sachs en Citigroup werden gemiddeld 2 procent minder waard. Volgens mediaberichten worden beide banken genoemd in een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in New York naar in totaal acht grote internationale banken.

Het OM verdenkt de banken ervan in de jaren voor de uitbraak van de financiële crisis kredietbeoordelaars valse informatie te hebben verstrekt over hypotheekproducten.

Morgan Stanley, dat eveneens in het onderzoek betrokken zou zijn, hield de schade beperkt tot een min van 0,7 procent.

De euro was donderdag aan het einde van de Amerikaanse handelsdag 1,2530 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag werd de munt voor 1,2555 dollar verhandeld.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie