ING uitschieter op positief Damrak

AMSTERDAM - Europese beleggers leken woensdag hernieuwd vertrouwen te hebben in de financiële markten. Plannen van de Spaanse regering om het begrotingstekort aan te pakken, drukten de vrees voor een tweede schuldencrisis na de Griekse tragedie naar de achtergrond.

In Amsterdam trok bank en verzekeraar ING de kar na de bekendmaking van veel betere eerstekwartaalcijfers dan verwacht. De AEX-index, de hoofdgraadmeter aan het Damrak, sloot woensdag 1 procent, ofwel 3,42 punten, hoger op 336,90 punten. De index voor de middelgrote bedrijven, de MidKap, won 2,7 procent tot 554,33 punten.

In Londen en Parijs sloten de belangrijkste graadmeters respectievelijk 0,9 en 1,1 procent hoger. In Frankfurt was de euforie nog groter en stond er een winst van 2,4 procent op de borden.

Spanje

De Spaanse premier José Zapatero maakte woensdagmiddag bekend de salarissen van ambtenaren fors te verlangen. Bovendien wil de premier fors minder investeren. Hiermee hoopt Spanje het begrotingstekort aan te pakken. De maatregelen moet leiden tot een reductie van het tekort met 15 miljard euro in 20101 en 2011.

''Het is zeer opmerkelijk dat Spanje over de brug komt om het begrotingstekort aan te pakken'', aldus Mike Lenhoff, financieel strateeg, tegen persbureau Reuters. ''Ik denk dat de gedachte is: als Griekenland het kan, dan wij ook. Deze 'besmetting' is goed voor de markt.''

ING

ING was een van de uitblinkers aan het Amsterdamse Damrak met een koerswinst van 4,2 procent. De bank en verzekeraar rapporteerde voorbeurs in de eerste maanden van dit jaar een winst te hebben behaald van 1,33 miljard euro. Dit was veel beter dan waarop was gerekend.

Verzekeraar Aegon kon beleggers minder bekoren en was de grootste daler. Het aandeel verloor 1,8 procent ook al maakte het bedrijf beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers bekend. Elders in Europa stonden juist verzekeraars in de top van stijgers.

Allianz

Aan de Duitse beurs won Allianz 3,4 procent nadat het concern de verwachting voor dit jaar handhaafde. Het Britse Prudential won 4,5 procent nadat het bekendmaakte een overeenkomst om de Aziatische tak van AIG te kopen gaat herstructureren.

Olie werd goedkoper. Een vat ruwe olie daalde met 1,4 procent tot 75,30 dollar. Olierelateerde fondsen stonden onder druk. In Amsterdam daalde het aandeel van zwaargewicht Shell met 0,3 procent en stond in Londen BP 0,7 procent in de min.

De euro noteerde 1,2640 dollar. Aan het einde van de Europese handelsdag dinsdag was de munt nog 1,2730 dollar waard.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie