Winst Aegon hoger dan verwacht

AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hoger dan verwachte nettowinst geboekt. Het bedrijf zei woensdag dat het profiteerde van het herstel op de financiële markten.

De nettowinst kwam uit op 372 miljoen euro tegen een verlies van 173 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 181 miljoen euro. ''De eerste kwartaalresultaten van Aegon demonstreren de kracht van ons bedrijf in wat een onzekere economische omgeving blijft'', zei topman Alex Wynaendts in een toelichting.

De onderliggende winst voor belastingen bedroeg 488 miljoen euro. Het grootste deel hiervan, 524 miljoen dollar (379 miljoen euro), werd behaald in de Verenigde Staten. In Nederland bedroeg de onderliggende nettowinst 104 miljoen euro.

Afschrijvingen

Door de verbetering van de toestand op de financiële markten daalden de afschrijvingen tot 150 miljoen euro, het laagste niveau in zeven kwartalen. Het grootste deel van de afschrijvingen hing samen met beleggingen op de Amerikaanse huizenmarkt.

Aegon boekte een beleggingswinst van 126 miljoen euro. Dit was vooral te danken aan de verkoop van obligaties.

De waarde van de nieuw verkochte verzekeringsproducten (value of new business) bedroeg 146 miljoen euro. Dit was 27 procent minder dan het eerste kwartaal een jaar eerder. Dit was een gevolg van de daling van de verkopen in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Spanje.

Staatssteun

Aegon liet niets los over de status van het plan dat het heeft moeten indienen bij de Europese Commissie. Omdat Aegon omvangrijke staatssteun heeft gekregen, moest het aantonen dat het een houdbaar bedrijfsmodel heeft. De commissie moet dit plan goedkeuren.

De 40 miljoen klanten van Aegon stortten in het eerste kwartaal 7,8 miljard euro, een toename van 16 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. Het beheerde vermogen groeide met 7 procent naar 388 miljard euro.

Tip de redactie