Wall Street twijfelt over reddingsplan euro

NEW YORK - Beleggers op de effectenbeurzen in New York twijfelden dinsdag of het Europese reddingsplan voor de euro voldoende is voor een duurzaam herstel van vertrouwen in de eurozone.

De koersen op Wall Street schommelden tussen verlies en winst.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 10.748,26 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte ook 0,3 procent, naar 1155,79 punten.

De Nasdaq-index, een belangrijke graadmeter voor de technologiesector, eindigde nagenoeg onveranderd op 2375,31 punten.

Mineur

Wall Street begon de handel al in mineur. Beleggers leken daarmee hun euforie van maandag over het Europese reddingsplan voor de euro weer opzij te hebben geschoven.

Maar later drong het besef door dat het plan voor de korte termijn in ieder geval de druk van de ketel haalt, waarna de koersen kortstondig stegen.

''Op de lange termijn moet er begrotingsdiscipline komen'', zo verwoordde een handelaar tegen persbureau Reuters de stemming op de beursvloer.

Alcoa

In de Dow waren aluminiumproducent Alcoa en farmacieconcern Merck grote verliezers met koersdalingen van respectievelijk 3,6 procent en 2,2 procent.

Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor Alcoa, Merck overtuigde niet tijdens een presentatie van nieuwe medicijnen.

Biotechnologie

Bedrijven actief in biotechnologie waren in trek bij de beleggers, onder meer door de aankondiging van een groot inkoopprogramma van aandelen door Gilead Sciences. Het biotechbedrijf trekt daar de komende jaren 5 miljard dollar voor uit.

Op de New Yorkse valutamarkt daalde de euro onder de 1,27 dollar. Handelaren betaalden bij het slot van de handel 1,2680 dollar voor de Europese munteenheid tegen 1,2730 dollar tegen het einde van de Europese beurshandel.

Tip de redactie