ArcelorMittal voorziet consolidatie in China

LUXEMBURG - ArcelorMittal verwacht dat de grote fusies en overnames in de staalsector in de komende jaren in China zullen plaatsvinden. Dat heeft bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal van 's werelds grootste staalconcern dinsdag gezegd.

Op de ranglijst van landen staat China bovenaan met een productie van bijna 570 miljoen ton staal per jaar.

''Buiten China zie ik geen mogelijkheden voor grote transacties. Wel kunnen zich kleinere kansen voordoen'', aldus Mittal.

Productie

De topman denkt dat de productie van een aantal Chinese bedrijven in de komende vier tot vijf jaar zal toenemen tot 50 à 70 miljoen ton staal per jaar. Baosteel, het grootste staalconcern van China, verscheepte in 2008 35 miljoen ton.

ArcelorMittal, goed voor 8 procent van de mondiale staalproductie, leverde in 2007 110 miljoen ton staal af, voordat de crisis het bedrijf dwong tot een reeks productieverlagingen. Mittal verwacht dat het productiepeil van voor de crisis in de ontwikkelde landen binnen drie jaar wordt bereikt.

In de jaren daarna zal de productie volgens hem echter nauwelijks toenemen. Opkomende landen als Brazilië, Rusland, India en China zullen over vijf jaar goed zijn voor 70 procent van de totale staalproductie.

Tip de redactie