Euforie op beurzen maakt plaats voor scepsis

AMSTERDAM - De euforie die maandag op de aandelenbeurzen heerste, sloeg dinsdag om in scepsis.

Beleggers vroegen zich af of de in financiële nood verkerende landen hun bezuinigingsmaatregelen wel zullen doorzetten nu er een vangnet is gespannen ter waarde van 720 miljard euro.

De meeste Europese indices stonden tot een uur voor het slot flink in de min, met verliezen tot 1,9 procent.

Die verliezen werden echter grotendeels weggewerkt toen op Wall Street de weg naar boven gevonden werd. De Amerikaanse graadmeters openden 1 procent lager, maar stonden na ruim een uur handelen onveranderd.

AEX-index

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 1,8 punten ofwel 0,5 procent lager op 333,48 punten.

De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde eveneens 0,5 procent en eindigde op 539,65 punten. In Londen en Parijs moesten de graadmeters tot 1 procent terug, terwijl de DAX in Frankfurt 0,3 procent steeg.

Griekenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat 220 miljard euro steekt in het steunpakket, gooide nog eens olie op het vuur door te zeggen dat er nog voldoende risico's bestaan rond Griekenland.

Als de economische groei de komende jaren laag blijft of het land te maken krijgt met bescheiden economische schommelingen, kan Griekenland nog dieper in de problemen raken, aldus het IMF.

Door de blijvende perikelen verloor de euro terrein ten opzichte van de dollar. De euro was 1,2730 dollar waard in vergelijking met 1,2850 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

De waardedaling van de euro zette met name grondstofgerelateerde bedrijven onder druk. In de AEX moest staalconcern ArceloMittal 2,8 procent terug. Mijnbouwers als BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata verloren in Londen tot bijna 4 procent.

Shell

Shell had weinig last van de sterkere dollar en boog een aanvankelijk koersverlies om in een plus van 0,5 procent. Het aandeel liep mee met de olieprijs die eveneens eerst daalde, maar uiteindelijk met 0,4 procent steeg tot 77,10 dollar per vat.

Met name in de financiële sector werden de enorme winsten van maandag verzilverd. ING, dat maandag bijna een kwart meer waard werd op de beurs, daalde dinsdag bijna 2 procent. Aegon leverde 1,4 procent in na een winst van ruim 14 procent op maandag.

Ook elders in Europa werden aandelen in banken en verzekeraars van de hand gedaan. Barclays noteerde 1,3 procent lager, Commerzbank daalde 2,4 procent en Dexia verloor 2,7 procent.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie