Kwartaalverlies voor Crucell

LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell heeft onder de streep rode cijfers geschreven in het eerste kwartaal van 2010. Verder daalde de omzet vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit maakte het bedrijf dinsdag voorbeurs bekend.

Crucell verloor in het eerste kwartaal 2,3 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op een winst van 2 miljoen euro voor het bedrijf. De omzet lag 11 procent lager op 65,7 miljoen euro.

Volgens Crucell zijn het verlies en de omzetdaling te wijten aan de tijd van aflevering van het middel Quinvaxem. Dat is de grote motor achter de groei van Crucell. De opbrengst van die leveringen wordt pas in het tweede kwartaal geboekt. Het bedrijf verwacht daarom ook een erg sterke omzet in het tweede kwartaal.

Reizigers

De omzet uit vaccins die reizigers gebruiken, verbeterde in het eerste kwartaal. Crucell verwacht dat de vraag naar griepvaccins in het komende jaar onder het niveau van vorig jaar komt. Ook blijkt het dit jaar moeilijker antistoffen tegen de seizoensgriep te maken dan vorig jaar.

Het concern kondigde aan dat het in het Afrikaanse land Burkina Faso een fase 1 klinische studie is begonnen naar een malariavaccin. Crucell werkt samen met het Amerikaanse en Afrikaanse instituten om de veiligheid en de effectiviteit van het middel te testen.

Crucell herhaalde zijn verwachtingen voor heel 2010. Het bedrijf sprak de verwachting uit dat de omzet en winst in 2010 in grote lijn overeen zullen komen met de cijfers van vorig jaar. Topman Ronald Brus verklaarde in een persbericht vertrouwen te hebben in de vaccinverkopen voor het hele jaar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie