NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben maandag positief gereageerd op het plan dat de eurolanden hebben opgesteld om de euro te beschermen. Wel waren de stijgingen minder groot dan in Europa.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 3,9 procent hoger op 10.785,14 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 4,4 procent tot 1159,73 punten. De Nasdaq-index, belangrijk voor de technologiesector, steeg 4,8 procent naar 2374,67 punten.

De Dow-Jonesindex beleefde tijdens de handel zijn sterkste stijging sinds maart 2009. Beleggers op Wall Street trokken bij het Europese plan de vergelijking met de 700 miljard dollar die de Amerikaanse regering in 2008 beschikbaar stelde om banken te redden uit de kredietcrisis.

Banken behoorden maandag ook tot de grootste winnaars op de beurs. Bank of America steeg bijvoorbeeld 6,9 procent, JPMorgan Chase won 2,9 procent.

Voorzichtig

''De markten vertellen ons dat dit de juiste stap is'', zo zei een handelaar tegen persbureau Reuters over het reddingsplan voor de euro. Amerikaanse analisten waren echter ook voorzichtig.

Het blijft nog altijd de vraag of de landen in de eurozone erin slagen om de overheidstekorten terug te dringen, zo zeiden ze.

Boeing kreeg op Wall Street nog een extra steuntje in de rug door een koopaanbeveling van Goldman Sachs. Het aandeel won 6,4 procent.

Dean Foods

Het voedingsconcern Dean Foods moest daarentegen een koersklap van ruim 28 procent verwerken na teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal.

In de New Yorkse valutahandel stond de euro op 1,2790 dollar tegen 1,2850 dollar eerder op de dag bij het slot van de handel in Europa. Vrijdag kostte de Europese munteenheid in New York nog 1,2740 dollar.