LONDEN - De internationale reddingsactie om een schuldencrisis in de eurozone af te wenden stuurt de euro maandag scherp omhoog.

Het pond wint ook terrein, niet alleen door het mondiaal verbeterde sentiment maar ook op signalen dat de Conservatieve Partij en Liberaal-Democraten dichter bij het vormen van een coalitie zijn. Mogelijk dat de leider van de conservatieven David Cameron nog voor het eind van de dag de nieuwe premier van het land wordt.

Door de onverwacht grote omvang van het noodpakket van de Europese Unie en de gezamenlijke inzet van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationale Monetair Fonds hoopt men dat de acute bedreiging voor de eenheidsmunt is afgewend.

Herstel

In de euforie over het steunpakket is de euro weer terug boven de 1,30 dollar, en herstellen de aandelenmarkten zich wereldwijd.

Desalniettemin blijven critici waarschuwen dat het pakket niet alle zorgen over de risico's ten aanzien van de euro wegneemt.

De kans dat de Grieken niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, blijft hoog gegeven de moeilijke taak die de Griekse autoriteiten te wachten staan bij het invoeren van strenge maatregelen zoals afgesproken in de voorwaarden van het reddingsplan.

Risico's

Aldus blijven de risico's voor het bankwezen hoog, evenals de risico's van besmetting, aangezien Spanje en Portugal ook moeilijkheden hebben om de verwachte fiscale discipline op te brengen.

Er is ook enige bezorgdheid dat het pakket niet alleen een van ECB's speerpunten - het handhaven van prijsstabiliteit - in gevaar brengt, maar ook het Verdrag van Maastricht ondermijnt door, zoals Mitul Kotecha, hoofd van de wereldwijde valutahandelstrategie bij Credit Agricole, het omschrijft als een "vrijbrief om uit de gevangenis te komen" voor Europese overheden die zich niet aan hun fiscale doelstellingen hebben gehouden.

Weren

Valutastrategen bij BNP Paribas zeggen dat beheerders van valutaportefeuilles, die zich al van de euro afkeerden, de eenheidsmunt nu waarschijnlijk alleen nog maar meer zullen weren.

Maar voor nu zou het momentum aan de bovenkant voor de euro sterk kunnen blijven, gesteund de afbouw van het grote aantal speculatieve short-posities in de munt die de afgelopen weken opgebouwd werd.

Maandagmiddag noteert de euro rond de 1,30 dollar tegen 1,2732 dollar vrijdagavond laat in New York. Het pond steeg naar zo'n 1,50 dollar van 1,4800 dollar.

Zie ook: dossier eurocrisis