NEW YORK - De twee grootste effectenbeurzen van de Verenigde Staten, NYSE Euronext en Nasdaq OMX, slaan de handen ineen om incidenten zoals de bizarre koersdalingen van vorige week donderdag in de toekomst te voorkomen.

In samenwerking met beurswaakhond SEC willen ze proberen het vertrouwen van handelaren en bedrijven terug te winnen, beloofden ze zondagavond (plaatselijke tijd).

Afgelopen donderdag leek het er even op dat de effectenbeurzen op Wall Street een nieuwe Zwarte Donderdag meemaakten. In een paar minuten tijd vielen de koersen plotseling bijna 1000 punten omlaag en schoten kort daarna weer omhoog.

Computers

Wat er precies aan de hand was, is nog altijd onbekend. Waarschijnlijk was er sprake van een menselijke fout, die werd verergerd door computers die in reactie op de koersdalingen automatisch forse kooporders plaatsten.

Politici en experts dringen aan op strengere regels voor de computergestuurde handel. Maandag komen de bestuurders van de beurzen, diverse marktpartijen en de SEC bij elkaar om te praten over mogelijkheden om de automatische processen beter te beteugelen.