AMSTERDAM - Het aandeel ING schoot maandagmorgen omhoog na de bekendmaking van een Europees noodfonds voor landen die hun schulden niet meer kunnen betalen.

Rond 12.10 uur was de koers van ING ruim 19 procent gestegen ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Het concern verloor vorige week 7,2 procent van zijn waarde, nadat beleggers zich zorgen maakten over de situatie in Griekenland.

Aegon stond 7,6 procent in de plus. Ook in andere landen lagen de koersen van banken en verzekeraars fors hoger. Deutsche Bank noteerde een plus van 11,5 procent, Royal Bank of Scotland ging 9 procent omhoog en het Franse Societé Générale stond maar liefst 19,3 procent hoger.

"Het is allemaal ingegeven door de Europese steunmaatregelen'', aldus beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers. ''De financials werden vorige week flink afgestrafd en nu treedt een correctie op''.

Blijvend

Zijn collega Sijmen Plomp van VPV Bankiers plaatst kanttekeningen bij de vreugde. ''Nu is er een stukje opluchting, maar de vraag is of dit blijvend is. Daar kan je vraagtekens bij zetten. Morgen is er weer een dag.''

Volgens Plomp bieden de macrocijfers die de afgelopen tijd in de VS bekend zijn gemaakt, mogelijk wel steun aan de markten. ''De cijfers worden steeds beter, maar zijn de afgelopen week veelal genegeerd.''