AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten hebben maandag fors herstel laten zien van de koersverliezen van vorige week. Het pakket met steunmaatregelen waarover Europese regeringsleiders het dit weekend eens werden, werd door beleggers positief ontvangen.

De AEX-index boekte de grootste dagwinst sinds december 2008, toen de financiële crisis nog in alle hevigheid woedde.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg 22,89 punten (7,3 procent) tot 335,24 punten. De MidKap-index pluste 6,8 procent tot 542,42 punten.

Ook op andere Europese beurzen gingen de koersen hard omhoog. De graadmeters in Londen en Frankfurt stegen 5,2 en 5,3 procent. De beurs in Parijs pluste zelfs 9,7 procent.

Hulp

In de nacht van zondag op maandag werd duidelijk dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds honderden miljarden euro's beschikbaar zullen houden om eurolanden die in de financiële problemen komen te hulp te schieten.

Met de maatregelen leken de Europese landen erin te slagen de paniek te bezweren die eind vorige week was ontstaan op de financiële markten.

Ook belangrijk voor het kalmeren van de onrust was dat de Europese Centrale Bank (ECB) besloot een steentje bij te dragen. De centrale bank begon met het opkopen van Europese staatsleningen.

Onrust

De weigering van de ECB vorige week om gehoor te geven aan een oproep om deze ''nucleaire optie'' in te zetten, was de directe aanleiding voor verheviging van de onrust.

Financiële aandelen profiteerden maandag het sterkst. In Parijs schoten Crédit Agricole, BNP Paribas en Société Générale 18,7 tot 23,9 procent omhoog. In Londen plusten RBS, Lloyds en Barclays 13,7 tot 16,2 procent.

Op het Damrak werd bank en verzekeraar ING bijna een kwart (24,6 procent) meer waard. Verzekeraar Aegon pluste 14,1 procent. In de MidKap ging SNS Reaal 15 procent vooruit.

BinckBank

Internetbroker BinckBank bleef met een 8,1 procent hogere koers een beetje achter. De afgelopen weken was het aandeel ook een van de grotere verliezers vanwege zorgen over beleggingen van het concern in Iers en Spaans schuldpapier.

De euro herstelde maandag aanvankelijk stevig van de verliezen van vorige week. Op de piek van de dag stond de munt boven de 1,30 dollar, tegen 1,2720 dollar aan het eind van de handel vrijdag.

In de middag moest een groot deel van de winst echter weer worden ingeleverd. Bij het slot van de handel noteerde de munt 1,2850 dollar.