NEW YORK - De beurzen in New York hebben vrijdag voor de vierde achtereenvolgende dag flinke verliezen geleden.

De koersen vertoonden grote schommelingen en de handel was nerveus. De beleggers waren nog niet bekomen van schrik van de korte, maar heftige vrije val van de koersen op donderdag.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 10.379,60 punten, een verlies van 1,3 procent. De breder samengestelde S&P 500-index viel 1,5 procent terug tot 1110,86 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 2,3 procent tot 2265,64 punten.

De koersen gingen vrijdag op en neer. Na een kortstondig plusje kort na opening, daalden zij weer. De Dow stond op een gegeven moment op een verlies van 250 punten om vervolgens weer te stijgen.

Glijvlucht

De beleggers waren nerveus na de korte glijvlucht van de koersen op donderdag, die mogelijk het gevolg was van een menselijke fout. De autoriteiten hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar de oorzaak ervan.

Net als de voorgaande dagen drukte de Griekse schuldencrisis zijn stempel op Wall Street. ''De Europese schuldencrisis is een enorme kwestie die niet spoedig voorbij is.

Dat gekoppeld aan de gebeurtenissen van donderdag, heeft de bezorgdheid dat de omgeving niet veilig is doen toenemen'', aldus een handelaar.

Banengroei

De forse banengroei in de Verenigde Staten zorgde kort na het bekend worden voor een kleine opleving van de beurzen. Maar al gauw vertoonden de koersen weer een neergaande lijn.

Het was een slechte week voor de beleggers. Vorige week vrijdag sloot de Dow nog op 11.008 punten, vrijdag zakte de graadmeter naar 10.379 punten. De S&P liep terug van 1186 punten bij het slot van vorige week vrijdag naar 1110 punten. De Nasdaq viel terug van 2461 naar 2265 punten.

Euro

De koersdaling van de euro kwam wel tot een voorlopig einde. Bij sluiting van de beurzen in New York stond de Europese munt op 1,2738 dollar, tegen 1,2720 dollar aan het einde van de handelsdag in Europa. Donderdag daalde de koers nog tot een dieptepunt van 1,2510 dollar.