AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag wederom fors omlaag gegaan. De Amsterdamse AEX-index zakte in de middaghandel zelfs tot het laagste punt sinds november vorig jaar. Bankconcern ING was met een min van 7,2 procent voor de tweede achtereenvolgende dag de grootste verliezer.

In het laatste handelsuur liep de AEX de verliezen weer enigszins in. Dit kon echter niet voorkomen dat de hoofdgraadmeter aan het Damrak 4,2 procent (13,84 punten) lager sloot op 312,35 punten. Daarmee is de AEX terug op het niveau van eind februari.

De MidKap-index verloor 5,1 procent (27,13 punten) tot 507,70 punten. In Parijs ging de hoofdgraadmeter 4,6 procent omlaag. Frankfurt leverde 3,3 procent in. De FTSE-index in Londen sloot 2,6 procent lager.

Onrust

De goedkeuring van de noodleningen aan Griekenland door zowel het Duitse als het Nederlandse parlement nam de onrust op de markten niet weg. Vooral de aandelen van banken kregen wederom zware klappen. De Britse banken RBS en Barclays leverden bijna 6 procent in. De Franse branchegenoten Société Générale en BNP Paribas zagen 6 tot 8 procent van hun beurswaarde verdampen.

In Amsterdam verloren verzekeraar Aegon en bankverzekeraar SNS Reaal respectievelijk 5 en 7 procent.

De koersdaling van de euro kwam wel tot een voorlopig einde. De Europese munt was vrijdagmiddag 1,2720 dolar waard. Donderdag daalde de koers nog tot een dieptepunt van 1,2510 dollar.

Wolters Kluwer

Niet alleen financiële fondsen werden van de hand gedaan; alle aandelen in de AEX en de MidKap eindigden in het rood. Opvallende dalers waren onder meer de uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier, die beide 6 procent inleverden. ArcelorMittal, Air France-KLM, TomTom en Boskalis gingen ongeveer 5 procent achteruit.

In de MidKap bivakkeerde ingenieursbedrijf Arcadis de hele dag in de onderste regionen. Het bedrijf presenteerde voorbeurs een hogere winst en omzet over het eerste kwartaal dan een jaar eerder, maar eindigde met een koersverlies van bijna 6 procent.

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) ging ruim 2 procent omlaag tot 75,45 dollar.