ARNHEM - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het eerste kwartaal een hogere omzet en winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf waagt zich vanwege de onzekerheid over de economie echter nog niet aan concrete voorspellingen voor 2010.

Dat maakte Arcadis vrijdag bekend. De netto operationele winst steeg met 10 procent tot 17,1 miljoen euro. Analisten gingen uit van 18 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met 5 procent omhoog tot 29,3 miljoen euro. Daar werd uitgegaan van 31 miljoen euro.

De omzet klom met 7 procent tot 448 miljoen euro, geholpen door de overname van de Amerikaanse branchegenoot Malcolm Pirnie. Daar werd door analisten gerekend op 450 miljoen euro.

Orders

De orderportefeuille steeg in het eerste kwartaal met 5 procent. Alle segmenten droegen daaraan bij, aldus Arcadis. Volgens het bedrijf is het economische herstel zichtbaar, al is het nog fragiel.

Door het herstel neemt de vraag van private klanten weer toe, vooral in de milieumarkt. Zo tekende Arcadis in maart een vijfjarig contract met olieconcern ExxonMobil voor onder meer milieudiensten in tien Europese landen.

De commerciële vastgoedmarkten in Europa en de Verenigde Staten tonen stabilisatie op een laag niveau, aldus Arcadis. Door focus op Azië en het Midden-Oosten nam de werkvoorraad bij gebouwen wel toe. Architectuurdochter RTKL wist met opdrachten in die regio's de teruggang in Europa en de VS op te vangen. RTKL tekende in maart voor het ontwerp van het grootste ziekenhuis in China.

Druk

Bij infrastructuur en in mindere mate water merkt het bedrijf dat door druk op lokale overheidsbudgetten de groei afzwakt. Arcadis profiteerde wel van meerjarige infrastructurele opdrachten van centrale overheden in onder meer Nederland en Centraal-Europa.

De omzetgroei in het eerste kwartaal is hoofdzakelijk te danken aan Malcolm Pirnie, dat vorig jaar werd overgenomen.

Acquisities, vooral die van Malcolm Pirnie, droegen 16 procent bij aan de omzet van Arcadis. Op autonome basis daalde de omzet met 8 procent. Arcadis verwacht in de tweede helft van dit jaar weer een autonome omzetgroei.