NEW YORK - Wall Street was donderdag even door paniek bevangen. In korte tijd schoten de koersen met honderden punten naar beneden.

Op het dieptepunt stond de Dow-Jonesindex even onder de 10.000 punten, een verlies van zo'n 9 procent. Ook de andere graadmeters raakten in een vrij val.

Toen de paniekaanval voorbij was, liepen de koersen weer op en stond de Dow in korte tijd weer boven de grens van 10.000 punten.

Dat nam niet weg dat de beurzen op Wall Street ook donderdag fors verlies leden.

Vragen

De Dow-Jones van dertig toonaangevende fondsen sloot de veelbewogen dag af op 10.520,32 punten, een verlies van 3,2 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index viel ook 3,2 procent terug en noteerde 1128,15 punten. De technologiebeurs Nasaq leverde 3,4 procent in en sloot op 2319,64 punten.

De verbazingwekkende snelheid waarmee de koersen daalden, leidde tot vragen. Diverse bronnen menen dat een vergissing van een handelaar van een grote bank de aanzet gaf.

Schuldencrisis

Beleggers maken zich grote zorgen over de schuldencrisis in Europa. Zij hadden gehoopt dat de Europese Centrale Bank donderdag aanvullende maatregelen zou nemen om te voorkomen dat de crisis in Griekenland overslaat naar andere landen. Maar die bleven uit.

Het Witte Huis liet donderdag expliciet weten de schuldencrisis op de voet te volgen. Medewerkers van president Obama hebben veelvuldig contact met hun Europese ambtgenoten, aldus het Witte Huis.

Detailhandel

De Amerikaanse beleggers kregen donderdag ook nog eens tegenvallende Amerikaanse cijfers te verwerken.

Detailhandelketens maakten tegenvallende omzetcijfers voor april bekend. Dat leidde onmiddellijk tot bezorgdheid over de bereidheid van consumenten geld uit te geven.

Ook de cijfers over het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten bleven achter bij de verwachting. Het aantal daalde vorige week wel tot 444.000, maar analisten hadden gerekend op een daling tot 440.000.

Euro

De malaise was algeheel. De euro bleef ook donderdag dalen ten opzichte van de dollar en het duurder worden van de Amerikaanse munt was nadelig voor Amerikaanse exportbedrijven. Maar ook de industriële sector werd getroffen door het negatieve sentiment op de beurzen.

De euro stond bij sluiting van Wall Street op 1,2613 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa noteerde de Europese munt 1,2675 dollar.