PARIJS - De Franse bank BNP Paribas heeft in het eerste kwartaal van dit jaar geprofiteerd van het ontluikende herstel van de economie.

Het concern hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en voerde de winst uit diensten aan zakelijke klanten op. Dat bleek uit de donderdag gepubliceerde eerstekwartaalcijfers.

BNP Paribas boekte een nettowinst van 2,3 miljard euro, 47 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2009 en hoger dan de 1,63 miljard euro waarop analisten in doorsnee rekenden. De baten stegen met 21,7 procent tot 11,53 miljard euro. ''We hebben in het eerste kwartaal van 2010 de eerste tekenen van economisch herstel gezien'', aldus de grootste bank van Frankrijk.

Griekenland

BNP Paribas maakte ook bekend dat het concern voor 5 miljard euro aan Griekse staatspapieren bezit. Daarnaast heeft de bank voor nog eens 3 miljard euro ''commerciële verbintenissen'' met Griekse bedrijven. BNP Paribas' naaste concurrenten Société Générale en Crédit Agricole staan voor respectievelijk 3 miljard euro en 850 miljoen euro bloot aan de Griekse schuldencrisis.