AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag voor de derde achtereenvolgende dag met flinke verliezen gesloten. Vooral bankaandelen hadden het zwaar te verduren door de aanhoudende onrust over de financiële problemen in de eurozone.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,4 procent (4,59 punten) lager op 326,19 punten. De MidKap-index verloor 0,9 procent (4,86 punten) tot 534,83 punten.

In Frankfurt sloot de DAX-index met een verlies van 0,8 procent. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs gingen 1,5 en 2,2 procent achteruit.

ING

In Amsterdam bungelde bankconcern ING onderaan de AEX met een verlies van 7,1 procent. Verzekeraar Aegon leverde 3 procent in. In de MidKap werd bankverzekeraar SNS Reaal ruim 4 procent minder waard.

Ook in de rest van Europa kregen de banken rake klappen. In Londen verloren Barclays en Lloyds Banking Group ruim 6 procent van hun waarde. De koers van Deutsche Bank ging in Frankfurt ruim 4 procent procent omlaag. De Franse bank Société Générale maakte een val van 7 procent.

ECB

Halverwege de middag besloot de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief in de eurozone zoals verwacht ongemoeid te laten, op 1 procent. In zijn toelichting verzekerde ECB-president Jean-Claude Trichet dat de Grieken aan hun verplichtingen zullen blijven voldoen. Nieuwe steunmaatregelen voor Europese overheden werden niet aangekondigd.

De onrust over de financiële problemen van Griekenland en andere zwak geachte eurolanden drukten de koers van de euro tot 1,2675 dollar. Woensdag aan het slot van de Europese handel was de euro 1,2890 dollar waard.

Randstad

Uitzendconcern Randstad was een van de weinige lichtpuntjes in de AEX. Het bedrijf boekte een koerswinst van 1,4 procent, met dank aan gunstige kwartaalcijfers van de Zwitserse concurrent Adecco. Die zag de vraag naar uitzendkrachten vooral in Frankrijk en de Verenigde Staten weer aantrekken.

Detacheerder Brunel stond lange tijd ook op winst, maar leverde uiteindelijk 1 procent in. Brunel meldde tijdens de middaghandel een omzetdaling van 9 procent in het eerste kwartaal. Daarmee voldeed het bedrijf min of meer aan de verwachtingen van analisten.

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde donderdagmiddag met 1,5 procent tot 78,70 dollar. Het aandeel Shell koerste hierop 1,8 procent omlaag. BP boekte een kleine plus van 0,4 procent.