DEN BOSCH - Van Lanschot, de bank voor vermogende particulieren, gaat zijn kernkapitaal met 166 miljoen euro versterken. De bank maakte donderdag bekend dat een pakket preferente aandelen wordt omgezet in normale aandelen.

Van Lanschot gaf de preferente aandelen uit op het hoogtepunt van de financiële crisis, eind 2008. De zogeheten 'core tier 1 ratio', een maatstaf voor de financiële sterkte van de bank, stijgt hierdoor naar 8 procent. De bank zei te verwachten met deze stap te kunnen voldoen aan een verhoging van de kapitaaleisen waarover op internationaal niveau afspraken worden gemaakt.

Verder publiceerde het concern donderdag nieuwe doelstellingen. Van Lanschot streeft naar een winstgroei van minstens 5 procent per jaar, vanaf ''normale winstniveaus''. De kapitaalpositie moet minstens het huidige niveau behouden.

Toelichting

In een toelichting zei bestuursvoorzitter Floris Deckers een winst zoals de bank in 2006 en 2007 haalde als normaal te beschouwen. In die jaren bedroeg de nettowinst 185 en 215 miljoen euro. ''2010 is een overgangsjaar. In 2011 komt ergens een twaalfmaandsperiode die weer normaal is'', zei hij vooruitkijkend.

De doelstelling moet door zelfstandige groei worden gerealiseerd. Eerder speculeerde Deckers op eventuele overnames. Hij toonde onder meer interesse voor Theodoor Gilissen, een onderdeel van het Belgische concern KBC dat te koop staat. Hij zei donderdag dat er op dit moment geen concrete gesprekken worden gevoerd.

De topman benadrukte dat Van Lanschot geen directe blootstelling heeft op staatsobligaties van Griekenland of andere zorgenkinderen van de eurozone. De bank heeft alleen belegd in Nederlands en Duits staatspapier, aldus Deckers.