NEW YORK - De angst dat de Griekse schuldencrisis overslaat naar andere Zuid-Europese landen beheerste ook woensdag de beurzen in New York. De koersen daalden opnieuw flink, zij het niet zo hard als dinsdag

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot woensdag op 10.866,83 punten. Dat is een verlies van 0,6 procent. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 0,7 procent tot 1165,87 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,9 procent en kwam uit op 2402,29 punten.

De beurzen openden woensdag al flink lager. In de eerste uren van de handel krabbelden zij weer iets op, ook al bleven alle drie de graadmeters een min vertonen. Maar daarna zakten zij weer verder terug.

Griekenland

De Amerikaanse belegger betwijfelt of het reddingsplan voor Griekenland voldoende effect sorteert. Daar kwam woensdag nog eens bij dat kredietbeoordelaar Moody's waarschuwende woorden liet horen aan het adres van Portugal.

De Europese schuldencrisis overschaduwde positieve cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven groeide in april met 32.000 arbeidsplaatsen vergeleken bij een maand eerder. Het aantal aangekondigde ontslagen lag in april op 38.000, het laagste niveau in bijna vier jaar tijd.

Dit positieve nieuws kon de stemming echter niet doen omslaan. ''De focus is nu vooral gericht op hoe het in Europa uitpakt'', aldus een marktstrateeg.

Wal-Mart

Op de Dow zorgden koersstijgingen van ondernemingen als supermarktketen Wal-Mart en Coca-Cola ervoor dat de verliezen niet zo hoog opliepen als dinsdag, toen de Dow 2 procent inleverde.

De euro stond woensdag stevig onder druk. Aan het einde van de handelsdag op Wall Street was de Europese munt 1,2819 dollar waard. Bij sluiting van de beurzen in Europa stond de euro op 1,3040 dollar.