AMSTERDAM - De Europese beurzen stonden woensdag wederom in het teken van de Griekse schuldencrisis en de angst voor besmetting van andere Zuid-Europese landen. Beleggers schrokken van een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's aan het adres van Portugal.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX sloot op een verlies van 5,08 punten (1,5 procent) tot 330,78 punten. De MidKap-index verloor 9,32 punten (1,7 procent) tot 539,69 punten. De graadmeters van Londen, Frankfurt en Londen verloren tot 1,4 procent.

In de ochtend stonden de beurzen nog even in de plus, maar beelden van hardhandige confrontaties tussen demonstranten en politie tijdens een nationale staking in Athene deden de markt geen goed. Bij de demonstraties vielen drie doden. ''Met deze beelden zullen er weinig partijen zijn die in de Griekse markt willen stappen'', zei handelaar Erik Nugteren van VPV Bankiers. ''Griekenland hangt als een donkere wolk boven de markt'', voegde hij toe.

Portugal

Moody's waarschuwde Portugal woensdag dat het de kredietwaardigheid van Portugese staatsleningen binnen drie maanden kan verlagen vanwege oplopende tekorten en zwakke groeivooruitzichten. De Europese aandelenmarkten doken vlak na dit nieuws, rond twee uur in de middag, dieper in het rood.

In de middag kwam een aantal meevallende Amerikaanse macrocijfers naar buiten, onder meer over de werkgelegenheid. Ook de vele bedrijfsresultaten die naar buiten kwamen waren overwegend positief. ''Het waren bemoedigende cijfers, maar hier werd vandaag niet naar gekeken. De focus lag op Griekenland'', zei Nugteren.

De Griekse beurs ging in de middag 5 procent onderuit. De Spaanse aandelenmarkt daalde meer dan 3 procent, na de waarschuwing van Moody's aan Portugal.

Euro

Door de onrust daalde de euro woensdag tot onder de 1,29 dollar. Dit is het laagste niveau in dertien maanden tijd. Woensdagmiddag kostte de munt 1,2890 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag was de euro 1,3040 dollar waard.

Financiële fondsen elders in Europa stonden onder druk. Ondanks positieve cijfers die de bank woensdag naar buiten bracht, daalde Société Générale in Parijs 0,8 procent. Crédit Agricole verloor 2,4 procent, BNP Paribas verloor 2,7 procent. Commerzbank verloor in Frankfurt 1,5 procent.

In Amsterdam deden de financiële fondsen het niet slecht, nadat zij dinsdag flinke klappen hadden gekregen. ING was een van de weinige stijgers in de AEX met een plus van 0,1 procent. Aegon daalde 1,4 procent. BinckBank won in de MidKap 0,1 procent en SNS Reaal verloor 0,6 procent.

Luchtvaart

Air France-KLM liet het grootste verlies zien met een min van 5,5 procent. Een aswolk uit IJsland houdt het luchtruim boven Ierland en het noorden van Groot-Brittanië gesloten.

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev won in Brussel 2,3 procent dankzij positieve resultaten, mede door sterke verkopen in Brazilië. In de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf sterkere groei.