NEW YORK - Angst voor uitbreiding van de schuldencrisis in Europa had dinsdag ook de beurzen in New York in zijn greep. Net als in Europa doken de koersen op Wall Street naar beneden.

Een uur voor sluiting stond de Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen op 10.906,51 punten. Dat is een verlies van 2,2 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index leverde 2,5 procent in en kwam op 1172,03 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 3,2 procent en noteerde 2418,54 punten.

Bij beleggers leeft de vrees dat het steunplan voor Griekenland niet kan verhinderen dat de schuldencrisis overslaat naar andere zwakke euro-landen zoals Spanje en Portugal.

Stakingen

De stakingen in Griekenland versterken de angst dat de Griekse regering niet in staat is de noodzakelijke drastische bezuinigingen door te voeren. Bemoedigende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt konden de sombere stemming niet verdrijven.

Op de Dow ontkwam vrijwel geen enkel fonds aan de neergang. Uitzondering waren de farmaceutische bedrijven Merck en Pfizer.

Nasdaq

Zij wonnen respectievelijk 1,9 en 2,1 procent na de publicatie van hun eerstekwartaalresultaten. Ondanks een negatieve invloed van de hervorming van het zorgstelsel door de regering Obama, waren de cijfers beter dan analisten hadden verwacht.

De Nasdaq beleefde zijn slechtste dag in maanden. De euro stond kort voor sluiting van de beurzen in New York op 1.3010 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was de munt nog 1,3040 dollar waard.