NEW YORK - De resultaten van de farmaceuten Merck en Pfizer worden dit jaar in beperkte mate beïnvloed door de hervorming van het zorgstelsel die onder de regering-Obama tot stand is gekomen. Dit bleek dinsdag bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers van de twee bedrijven.

Pfizer zei dat zijn omzet de eerste drie maanden 56 miljoen dollar kleiner was als gevolg van de nieuwe wetgeving. Merck voorziet over het hele jaar een negatieve invloed op de omzet van 170 miljoen dollar.

Pfizer boekte het eerste kwartaal een nettowinst van 2,03 miljard dollar (ruim 1,55 miljard euro), tegen 2,73 miljard dollar een jaar eerder.

Winst

De winst per aandeel bedroeg zonder eenmalige posten 60 dollarcent. Dat was beter dan de 53 dollarcent die door analisten, geraadpleegd door persbureau Reuters, was voorzien.

De nettowinst van Merck kwam uit op 299 miljoen dollar (bijna 229 miljoen euro), tegen 1,43 miljard dollar in 2009. Dat was een gevolg van enkele eenmalige lasten. Zonder bijzondere posten verdiende Merck 83 dollarcent per aandeel, meer dan de analistenverwachting van 75 dollarcent.