AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag hard onderuit door zorgen over uitbreiding van de Griekse schuldencrisis.

De AEX-index leed het grootste dagverlies sinds eind november vorig jaar toen de schuldencrisis rond het Arabische emiraat Dubai de markt parten speelde.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 11,08 punten (3,2 procent) lager op 335,86 punten. De MidKap-index verloor 2,7 procent tot 549,01 punten.

De graadmeters van Londen en Frankfurt daalden 2,6 procent, de beurs in Parijs verloor 3,6 procent.

Twijfelen

Beleggers leken te twijfelen aan de effectiviteit van het reddingspakket voor Griekenland. Grootste angst is dat de crisis zal overslaan naar Spanje en Portugal.

Hoewel deze overheden een relatief veel kleinere schuldenlast hebben dan Griekenland, kampen ze ook met relatief stevige begrotingstekorten.

In de middag deden geruchten de ronde dat Spanje op het punt zou staan om voor honderden miljarden euro hulp te vragen aan andere eurolanden en het IMF.

Speculaties

Daarbij werd erop gewezen dat de Spaanse premier Zapatero in de middag een persconferentie zou houden.

Er vond dinsdagmiddag inderdaad een persmoment plaats in Brussel. Zapatero, die in Brussel was omdat Spanje op dit moment EU-voorzitter is, noemde het gerucht echter ''complete waanzin''. Hij riep op te stoppen met ''speculaties die niet op feiten zijn gebaseerd.''

Het waren vooral de bankaandelen die stevige tikken kregen. In Madrid gingen de koersen van Banco Santander en BBVA met 7,1 en 7,6 procent omlaag. De Franse banken Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas verloren 6 tot 6,4 procent.

Textiel

Bank en verzekeraar ING was de grootste daler van de AEX met een min van 7,1 procent. In de MidKap verloren SNS Reaal en internetbroker BinckBank 5,9 en 6,6 procent.

De producent van gespecialiseerde textielen Ten Cate meldde kwartaalcijfers die in lijn lagen met de verwachtingen. Het bedrijf zei verder een sterke stijging van het resultaat te voorzien over het lopende kwartaal. Desondanks ging het aandeel 4,6 procent onderuit in de MidKap.

De euro daalde door de onrust verder ten opzichte van de dollar en noteerde 1,3040 dollar. Maandag aan het eind van de handel stond de munt nog op 1,3165 dollar.