AMSTERDAM - De producent van technisch textiel TenCate heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst geboekt, geholpen door kostenbesparingen. Het bedrijf ziet beginnend herstel in vrijwel alle markten waarop het actief is. Dat maakte TenCate dinsdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Het bedrijfsresultaat (ebita exclusief reorganisatiekosten) steeg tot 10,3 miljoen euro vergeleken met 7 miljoen euro vorig jaar. De omzet nam licht af tot 192 miljoen euro. De resultaten vallen lager uit dan verwacht.

Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van 13,6 miljoen euro en een omzet van 207 miljoen euro.

Stijging

TenCate verwacht dat in het tweede kwartaal het positieve beeld uit de eerste drie maanden van 2010 versterkt zal worden voortgezet. Voor het tweede kwartaal rekent het bedrijf op een sterke stijging van het bedrijfsresultaat.

Voor heel 2010 vindt TenCate het nog te vroeg om voorspellingen te doen, onder meer door aanhoudende onzekerheid over de overheidsfinanciën en de timing van defensiecontracten.

Het bedrijf schrapte vorig jaar wereldwijd 15 procent van het personeelsbestand om kosten te besparen en de crisis het hoofd te bieden. Het concern verwacht dit jaar geen verdere reorganisatiekosten.

Kunstgras

Volgens TenCate, dat onder meer kunstgras maakt en materiaal levert voor het leger en de luchtvaartsector, is de omzetdaling voornamelijk veroorzaakt door het buiten de periode vallen van orders voor de aanschaf van uniformen door het Amerikaanse leger.

Het bedrijf kreeg in april opdrachten van het Amerikaanse en het Noorse leger om vlamvertragende weefsels te leveren voor legeruniformen.

TenCate liet in maart weten dit jaar op de uitkijk te staan voor overnames. Het bedrijf heeft ongeveer 200 miljoen euro voor overnames klaarliggen.