ZURICH - De Zwitserse bankgigant UBS heeft over het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 2,2 miljard Zwitserse francs (1,54 miljard euro). Dat is 83 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, en de hoogste kwartaalwinst in drie jaar tijd.

Op alle activiteiten werd in het eerste kwartaal winst gemaakt, ook op het zakenbankieren. De activiteit waarop tijdens de financiële crisis miljarden verlies werd geleden, liet nu een winst voor belasting zien van 1,19 miljard francs.

In het lopende kwartaal verwacht UBS dat de effectenhandel ''in lijn blijft met het eerste kwartaal, hoewel zorgen over de schulden van Europese overheden een basis zijn voor onzekerheden in de markt'', aldus de bank.

Vermogen

De zakenbankdivisie begon na negen kwartalen van opeenvolgend verlies pas in het vierde kwartaal van vorig jaar weer winst te maken. Sinds begin 2008 trokken rijke particulieren daarnaast 243 miljard francs terug, maar volgens topman Oswald Grübel is de uitstroom van vermogen nu gestabiliseerd.

UBS, met wereldwijd 64.000 mensen in dienst, ligt al enige tijd in de clinch met de Amerikaanse overheid. De bank zou vermogende Amerikanen geholpen hebben bij belastingontduiking. De VS willen daarom meer informatie over de rekeningen van zo'n 52.000 Amerikaanse spaarders, maar lopen daarbij aan tegen het Zwitserse bankgeheim.