NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn de week goed begonnen. Positieve cijfers over de productiesector sterkten de belegger in het geloof dat het met de economie weer de goede kant opgaat.

Ook zorgde het steunplan voor Griekenland van vele tientallen miljarden euro's voor opluchting bij de Amerikaanse belegger.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot maandag op 11.151,83 punten, een winst van 1,3 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index noteerde eveneens een winst van 1,3 procent en kwam uit op 1202,26 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 1,5 procent tot 2498,74 punten.

Productiesector

De Amerikaanse productiesector groeide in april voor de negende maand op rij. De ISM-index, de maandelijkse graadmeter voor deze sector, kwam in april op een stand van 60,4 punten, tegen 59,6 punten in maart.

De stand was beter dan de 60 punten die analisten hadden verwacht en het was de sterkste groei in zes jaar tijd.

Ook de miljardensteun aan Griekenland droeg bij aan de positieve stemming op Wall Street. Op de valutamarkt heerste nog wel enige zorg of het Duitse parlement met de plannen instemt.

Boeing

Boeing behoorde op de Dow met een plus van 2,9 procent tot de grootste stijgers. De aandelen van United Airlines en Continental Airlines stegen allebei met 1,9 procent na de aankondiging van hun fusieplannen.

Samen worden de twee Amerikaanse bedrijven de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Op de Nasdaq steeg het aandeel Apple dik 2 procent. Het concern maakte maandag bekend al meer dan een miljoen iPads te hebben verkocht.

De euro stond bij sluiting van Wall Street op 1,3193 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was de Europese munt 1,3165 dollar waard.